Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is in veel opzichten gelijk aan een huwelijk. Net als bij een huwelijk zijn bij een geregistreerd partnerschap de bezittingen en schulden die u na het aangaan van het geregistreerd partnerschap krijgt van u samen. De bezittingen en schulden die u voor het geregistreerd partnerschap had, blijven van u privé. Indien u dit anders wilt regelen, dan kunt u hiervoor partnerschapsvoorwaarden opstellen.

Als er kinderen komen of er sprake van is uitzending naar het buitenland lijkt trouwen een betere optie. Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend. U kunt een geregistreerd partnerschap ook laten omzetten in een huwelijk.

Notaris Oude IJsselstreek

Aangaan geregistreerd partnerschap

U legt bij een geregistreerd partnerschap uw relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Hiermee krijgt u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Er ontstaat tussen u en uw partner een gemeenschap van goederen. Indien u dat niet wenst, kunt u bij de notaris partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. Hierin legt u de afspraken rondom uw partnerschap vast.

Geregistreerd partnerschap en erfenis of schenking

Met het aangaan van een geregistreerd partnerschap erft u ook van elkaar. De wet regelt dat de langstlevende partner erft bij het overlijden van de eerste. Maar wat als de laatste partner overlijdt? Als er kinderen zijn, erven zij. Maar wat als die er niet zijn? Graag adviseren wij u over te maken afspraken rondom uw erfenis in de partnerschapsvoorwaarden.

Geregistreerd partnerschap en kinderen

Bij een geregistreerd partnerschap ontstaat voor de vader en moeder automatisch ouderlijk gezag en hebben beide ouders evenveel zeggenschap. Kinderen kunnen ook automatisch van beide ouders erven.

Einde geregistreerd partnerschap

Indien u uit elkaar gaat verschilt dit van trouwen. Als u getrouwd bent, kunt u alleen uit elkaar door dit via de rechtbank te laten lopen. Bij een geregistreerd is dit niet nodig. Voorwaarde is daarbij dat er geen minderjarige kinderen zijn en de partners het eens zijn over de scheiding. Bij een eigen woning heeft u een akte van verdeling nodig om ervoor te zorgen dat de woning eigendom van één van de partners wordt. Deze akte wordt door de notaris opgemaakt.

Informatie

Als u een goede keuze wilt maken uit de verschillende wettelijke mogelijkheden van het juridisch vastleggen van uw relatie, dan zijn wij u daarbij graag van dienst. Wij bespreken uw persoonlijke situatie en geven advies op maat. Hiervoor kunt u gratis en vrijblijvend een afspraak maken. Via de website kunt u ook een offerte opvragen.

Download de brochure