Schenken

Het is mogelijk om op verschillende manieren te schenken. Daarom is het belangrijk om te bekijken waarom wordt geschonken. Als u het vermogen of de daadwerkelijke bestedingsruimte van uw kinderen direct wilt vergroten, zal het bedrag ook moeten worden uitgekeerd.

Als het uw bedoeling is om uw eigen vermogen te verkleinen om toekomstige erfbelasting te besparen of de eigen bijdrage voor de zorg te verlagen, is het mogelijk te “schenken op papier”.

Belastingvrij schenken

Als ouder mag u jaarlijks een belastingvrij bedrag aan uw (klein)kinderen schenken. De overheid stelt de hoogte van deze vrijstelling jaarlijks opnieuw vast. Indien u meer schenkt is daarover schenkbelasting verschuldigd.

U mag ook eenmalig aan uw kinderen tussen 18 en 40 jaar een groter bedrag schenken voor studie of eigen woning. U moet deze eenmalige schenking opgeven bij de Belastingdienst.

Notaris Oude IJsselstreek
testament

Schenken op papier

Door te “schenken op papier” aan uw kinderen kunt u erfbelasting besparen. U schenkt op papier en blijft het bedrag schuldig aan uw kinderen. U kunt bepalen dat het bedrag pas wordt uitgekeerd na uw overlijden of definitieve opname in een verzorgingstehuis. Doordat het bedrag nu nog niet daadwerkelijk uitgekeerd hoeft te worden, hoeft u nu nog geen middelen vrij te maken om deze schenkingen te doen. Tot uw overlijden kunt u zelf bepalen wat er met het geld gebeurt.

Schenken op papier en erfbelasting

Om daadwerkelijk de uitwerking te hebben dat erfbelasting wordt bespaard, dient de schenking te worden vastgelegd in een notariële akte. Ook dient aan degene aan wie wordt geschonken (kinderen) jaarlijks daadwerkelijk een rente te worden voldaan van 6%. De vordering van de kinderen op de ouders is bij de kinderen belast voor de inkomstenbelasting in box 3 en voor de ouders vermindert het schuldig erkende bedrag het vermogen in box 3 voor de inkomstenbelasting.

Maatwerk

Wij zijn u graag van dienst om u over de mogelijkheden te informeren van een schenkingsakte in uw persoonlijke situatie. Via deze website kunt u een offerte opvragen. Ook kunt u gratis en vrijblijvend een afspraak met ons maken.