Het is mogelijk om op verschillende manieren te schenken. Daarom is het belangrijk om te bekijken waarom wordt geschonken. Wij zijn u graag van dienst om u over de mogelijkheden te informeren van een schenkingsakte in uw persoonlijke situatie. Maar wat zijn de regels anno 2020? Wij leggen het graag voor u uit.

Schenken anno 2020

Een schenking in 2020 houdt in veel gevallen in dat u een schenkbelasting moet betalen. Er zijn vrijstellingen en bijzondere situaties. Denkt u aan de verhoogde vrijstelling van een eigen woning voor wie jonger is dan 40 jaar. Als u een kind, kleinkind of misschien een broer of zus geld wilt schenken, doet u dat het beste zo dat u maximaal van de schenkingsvrijstellingen gebruik maakt. Elk jaar zijn er belastingvrijstellingen, ook dit jaar. Blijft u daaronder dan is de schenking belastingvrij.

Schenkbelasting betalen

Wie de schenking ontvangt, is ook verantwoordelijk voor de schenkbelasting. Als de ontvanger, de belasting over een schenking moet betalen maar dat niet doet, dan kan de Belastingdienst ook bij de schenker zelf aankloppen. Als de ontvanger van een schenking in 2020 niet zelf de belasting kan betalen, kan de schenker er ook voor kiezen om vrij van recht te schenken. Dat houdt in, dat de schenker de belasting betaalt en de schenking voor de ontvangende partij een netto bedrag wordt.

Hoogte schenkingsbedrag

Niet alleen de hoogte van het bedrag aan schenking is bepalend voor hoeveel belasting erover betaald moet worden, maar ook aan wie u de schenking doet en hoe oud die persoon is. Zo zijn er voor een kind of pleegkind bepaalde privileges die niet voor andere personen gelden. Uw zoon, dochter of pleegkind heeft meestal grotere vrijstellingen en die kunnen in maximaal drie jaar tijd tot ruim 103.000 euro worden opgevoerd. Belastingvrij. Meer weten? Neem contact op.