Het coronavirus raakt ons allemaal. Ook het notariaat merkt de invloed van de wereldwijde epidemie. Zo zijn er meer verklaringen van erfrecht en minder levenstestamenten bij de notaris geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Meer akten gepasseerd

Gelukkig hebben notarissen nog voldoende werk. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er meer vier procent meer akten gepasseerd dan een jaar eerder. In het eerste half jaar van 2020 passeerden er gezamenlijk ruim zes procent meer akten in dezelfde periode het jaar daarvoor. Belangrijkste reden van de stijging is de sterk toegenomen vraag naar hypotheekakten. Veel mensen wijzigden hun hypotheek zonder te verhuizen, want het aantal vastgoedakten dat notarissen in dezelfde periode passeerden nam toe.

Meer verklaringen van erfrecht

In de familiepraktijk werden in de eerste helft van 2020 ruim 4 procent meer akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal testamenten nam met 1,5 procent toe en het aantal levenstestamenten met bijna 6 procent. De coronacrisis heeft gezorgd voor een sterke stijging van het aantal verklaringen van erfrecht: in het tweede kwartaal was dit 22 procent meer dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Het aantal samenlevingscontracten steeg die periode met 13 procent.

Herstel ondernemingspraktijk

In de ondernemingspraktijk zijn in de eerste helft van 2020 grote klappen gevallen. Het totaal aantal akten in dit rechtsgebied nam af met 5 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Vooral de oprichting van besloten vennootschappen (bv’s) en stichtingen nam sterk af in de maanden april en mei. In juni zien we echter weer een stijging van de aantallen. Het aantal bv’s nam in die maand met ruim 60 procent toe ten opzichte van de maand mei.

Contact

Wilt u graag uw akten bij Notaris Hendriks laten passeren? Of graag aanvullende informatie ontvangen? Dat kan. Wij zijn u graag van dienst. Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met ons notariskantoor in Ulft. Ons team staat u graag bij op alle notariële gebieden. Het eerste gesprek bij ons is gratis en vrijblijvend. U bent van harte welkom!